AVELSARBETE / VALPKÖP


Idealhunden, är enligt oss, en hund som är öppen, tillgänglig och fullt hanterbar! Har måttlig/stor jaktkamplust, måttlig/stor social kamplust, är livlig, har liten/måttlig skärpa, liten/måttlig försvarslust, har goda nerver, är måttligt hård och har mycket stor dådkraft. Självklart goda nerver! Vi vill ha glada och positiva hundar med massa drifter som jobbar med sin förare, inte emot sin förare!

Det är viktigt att tänka på att inte basera ett avelserbete på förvärvade egenskaper (meriter) som inte kan nedärvas. Visst är det intressant för valpköparen att köpa en hund där föräldrarna är högt tävlingsmeriterade, men betyder meriterna i sig att det är en bra hund, lämplig att använda i avel? En duktig förare kan göra under med en medelmåtta, men hur är hunden som avelshund? Vad nedärver den? Det är ju inte föraren man parar med, utan hunden.
Man skall istället basera avelsarbetet på de genetiskt nedärvbara egenskaperna hos hunden. Det hunden har i sig naturligt, inte det föraren har lagt på hunden i form av miljö och träning.

Kullsnittet är enligt oss mycket viktigt. En hund nedärver inte bara sig själv, utan hela kullen den kommer ur. Många stirrar sig blinda på en hund som tex. har vunnit ett SM eller ett VM, men hur är hundens syskon? Är dom bra mentalt? Är dom friska och sunda?

Vårt mål är att kunna överlämna en aktiv, frisk och busig valp till valpköparen. Valpköparen kommer att få fullt upp! Tänk på att en riktig brukshund, med alla de egenskaper den har, inte är någon lätt hund. Den kommer inte att ligga i soffan och sova hela sitt liv! Den kräver en engagerad och tålmodig förare med mycket tid och kunskap.

Hundars mentalitet, sundhet och bruksbarhet är det som enligt oss är det absolut viktigaste när det gäller avel. Därför ställer vi krav på våra valpköpare!
Dom skall:

 • HD & AD röntga hunden när den är 12-15 månader gammal.
 • MH-testa hunden när den är 15-20 månader gammal.
  Valp säljes endast till person som ämnar använda hunden till tävling eller tjänst och godkänner ovan angivna punkter!

  Vi vill genom vårt avelsarbete kunna garantera bra brukshundar till er som valpköpare och använder därför mest "säkra kort".
  Kombinationer där vi känner oss säker på att valparna kommer att utvecklas till den typ av hund som vi vill. Individer och kullar som vi känner väl till! Hundar som vi tränat med, personligen testat eller sett i alla möjliga situationer!

  Vi är mycket försiktig när vi använder utländskt material. Vi reser mycket och har besökt de flesta stora uppfödarna i Europa och ofta har vi blivit mycket besvikna! Hundarna håller inte alls den standard som vi kräver. Vi skall inte glömma att vi ställer större krav på våra hundar i Sverige än vad de gör i många andra länder.


  Valpar från Blackneck's kennel levereras:

 • Registrerade i SKK
 • ID-märkta
 • Vaccinerade
 • Avmaskade
 • Försäkrade (3 års doldafelförsäkring)
 • Veterinärbesiktigade

  Vi anordnar:

 • IGP träningar
 • Bruksträningar
 • Lydnadsträningar
 • Tjänsteträningar

  Blackneck's kennel
  Jonas Björkdahl
  mobil: 070-595 16 88
  www.blacknecks.com

  © Jonas Björkdahl,
  Blackneck´s kennel